Ventspils šokolāde ar jūras garšu

Ventspils šokolāde ar jūras garšu

Šokolādes fabrikas pirmajā darbības gadā Ventspils brīvostas industriālajā zonā Krievijas konditorejas uzņēmumam Pobeda izdevies četrkāršot šokolādes pārdošanas apjomus Latvijas tirgū, kā arī vairot interesi par Latvijā tapušo šokolādi citās Eiropas valstīs. Visas šokolādes tāfelītes, ko tirgo Latvijā, saražo Ventspilī. Šogad šeit sāks ražot arī konfektes.

Gaiss ietekmē šokolādes garšu

Krievijas kompānija Pobeda atklāja ražotni Ventspilī pērnā gada 17. februārī. Gada pirmajā pusē tika pabeigts darbs pie vismūsdienīgākās, pilnībā automatizētās šokolādes ražošanas līnijas uzstādīšanas. Patlaban fabrika ir sagatavota 10 tūkstošu tonnu šokolādes saražošanai gadā. Paralēli laboratorijās Latvijā un Krievijā tiek strādāts pie nevainojamas šokolādes masas receptes izveidošanas.

«Šokolādes garšu ietekmē daudz dažādu faktoru, tādēļ daudz laika veltījām labāko sastāvdaļu piegādātāju atrašanai. Beidzot esam gandarīti par rezultātu, jo mūsu Latvijā ražotā dažādu veidu šokolāde garšo tikpat labi kā Krievijas fabrikās tapusī,» iespaidos par pirmo darba gadu dalās konditorejas fabrikas Pobeda līdzīpašnieks un Ventspils filiāles Pobeda Confectionery ģenerāldirektors Andrejs Muravjovs. Veikto pētījumu rezultātā ir izdevies panākt ļoti interesantus rezultātus. Ražotāji apgalvo, ka šokolādes kvalitāti ietekmē gaisa sastāvs, tādēļ vislabāko šokolādi var izgatavot tikai ekoloģiski tīros reģionos. «Tāda ir Ventspils fabrikas atrašanās vieta. Turklāt sāļais gaiss, kas nāk no Baltijas jūras, piešķir šokolādei interesantas garšas nianses. Mēs tās nolēmām pastiprināt, pievienojot šokolādei jūras sāls kristālus. Domājam, ka šis produkts Latvijā un citur būs ļoti populārs,» turpina Muravjovs. Ventspils ražotnes vadītājs uzslavē arī darba vidi Latvijā un augsti kvalificēto darbaspēku, kas ļāvis ātri īstenot ieceres.

Vairāk nekā desmit produkcijas veidu

Šobrīd Ventspils fabrikā tiek ražotas vairāk nekā desmit veidu šokolādes. Daļa produkcijas ir nopērkama populāru ķēžu veikalos – top!LatsElvi un Mego. Kopš 2016. gada oktobra Rimi un Maxima lielveikalos notiek kampaņveidīga produkcijas pārdošana, bet jau drīzumā plānots noslēgt pastāvīgas sadarbības līgumus. Latvijas pircēju iecienītākās ir melnās šokolādes tāfelītes ar 72% un 62% kakao sastāvā, sveramās trifeles ar pildījumu, šokolādes konfektes Lācīši mežā, kā arī bezcukura šokolādes sērija, kurā saldums iegūts no dabīgā saldinātāja – stēvijas, norādīja Krievijas uzņēmējs.

Šogad uzņēmums plāno paplašināt produktu klāstu ar vafelēm šokolādē un citiem saldumiem, kā arī izvērst izplatīšanas tīklu, lai Pobedas šokolādes būtu pieejamas visā Latvijā. Plānots paplašināt tirdzniecību Igaunijā un Lietuvā, turpināt aktīvi piedalīties starptautiskās pārtikas izstādēs un sadarboties ar globālajiem izplatīšanas tīkliem, kuri jau tagad izrāda pie augošu interesi par Pobedas produkciju, savos nākotnes plānos dalās Andrejs Muravjovs.

Konditorejas kompānija Pobeda tika atklāta 2000. gadā Piemaskavas pilsētā Jegorjevskā. Šobrīd tā ir viena no lielākajām konditorejas fabrikām Krievijā, kas saražo vairāk nekā 70 000 tonnu šokolādes un izplata produkciju vairāk nekā 20 valstīs. Ražošanas ēku kopējā platība – 38 000 m2, fabrikā strādā vairāk nekā 900 darbinieku. Savukārt SIA Pobeda Confectionery dibināta 2014. gada 1. aprīlī Ventspils brīv­ostas industriālajā zonā. «Katrs Pobedas produkts ir unikāls, ar harmonisku garšas niansi. Pobeda attīsta savas tehnoloģijas un receptes šokolādes, suflē, marmelādes un citu saldumu ražošanai. Fabrikas kredo ir produktu izejvielu dabiskums, augsta kvalitāte un vērtība,» saka Andrejs Muravjovs.

Esam uzsākuši investīciju otro kārtu
Olga Muravjova, konditorejas fabrikas Pobeda līdzīpašniece

- Mūsu filiāles Ventspilī pirmajā darbības gadā mums ir izdevies īstenot visu šim gadam ieplānoto. Mēs sākām ražot šokolādi, kas ir iemantojusi lielu popularitāti Latvijā. Ventspilī ražojam dažādu veidu šokolādi – rūgto ar dažādu kakao saturu, bez cukura, piena, ar riekstiem, ar riekstiem un rozīnēm un citu. Tagad visu šokolādi, kas tiek pārdota Latvijas veikalos, mēs ražojam Ventspilī. Uzņēmuma pirmajā kārtā tika investēti apmēram 7 miljoni eiro. Pagaidām ražotne Ventspilī nav liela – strādājam vienā maiņā un saražojam mēnesī 160–180 tonnas šokolādes. Uzņēmumā nodarbināti 25 cilvēki. Patlaban plānojam palielināt ražošanu saistībā ar tirdzniecības daļas paplašināšanu – esam pieņēmuši darbā papildu pārdošanas menedžerus, kuri strādās Eiropā. No Ventspils šokolādi jau nosūtām uz Saūda Arābiju, Ameriku, Igauniju un Lietuvu, tiek gatavots sūtījums uz Bulgāriju.

Līdztekus Latvijas tirdzniecības tīkliem nesen iegājām Eiropas tirdzniecības tīklā Monolīts, noslēgts līgums par šokolādes piegādi uz Kipru. Daļu produkcijas sūtām no Ventspils vēl arī uz Krieviju, kad tur izjūtam tās trūkumu. Tādēļ uzskatām, ka, vienu gadu darbojoties filiālei, Ventspilī ir sasniegti ļoti labi rezultāti. Šī gada septembrī plānojam atvērt otru līniju Ventspilī – šokolādes konfekšu ražošanas – un sākt strādāt divās maiņās. Sākam jau saņemt iekārtas. Augustā pabeigsim investīciju otro kārtu Ventspils ražotnē – aptuveni 2,5 miljoni eiro. Pēc tam varēsim ražot Ventspilī dažādu veidu konfektes, batoniņus, kā arī inovatīvo poraino šokolādi ar poraino pildījumu. Gan pati šokolāde, gan pildījums tiek piepildīts ar gaisu. Tāda produkta vēl tirgū nav! Mums ļoti labi klājas Ventspilī, kur mēs saņemam maksimālu palīdzību un atbalstu no pilsētas pašvaldības un Ventspils brīvostas pārvaldes.

Raksts publicēts: www.portofventspils.lv 2017.gada 25.aprīlī